İlerlemeye devam eden teknoloji, zamandan ve maliyetten tasarruf etmemiz için çözümler üretmeye devam ediyor. Bu çözümlerden bir tanesi de e-Arşiv faturalar. Peki bu yeni dijital dönüşüm süreci beraberinde neler getiriyor?
e-Arşiv Fatura Kullanmanın Getirdiği Kolaylıklar
e-Fatura hukuki olarak kağıt şeklinde teslim edilen belgelerin yerine geçer ve işlevsel olarak hiçbir farkı yoktur. Alınan malın ya da hizmetin bedeli olarak sunulan faturalar, e-fatura haline getirildiğinde de uluslararası geçerli belge arasında yer almaktadır.
Günümüzde yönetim süreçlerini dijital ortama taşıma üzerine birbirleriyle yarışan firmalar dijitalleşmenin önemli basamaklarından biri olarak e-Arşiv fatura kullanımına başlamıştır. e-Arşiv fatura, yönetim sürecini ve dosya takibini güvenlik tedbirleri alarak çok daha kolay erişilebilir hale getirir. Kağıt masrafından kurtararak görüntülemek ya da düzenlemek istediğiniz belgeyi saniyeler içerisinde kullanıcıya sunar. Karşı tarafa iletme konusunda gerekli güvenlik önlemlerini de içerir.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura birbirinden farklı terimlerdir. e-Arşiv Fatura kullanıldığında, faturanın kesildiği tarafın e-dönüşümden faydalanma mecburiyeti yoktur, ancak e-Fatura kullanıldığında karşı tarafında e-Fatura kullanma mecburiyeti vardır. Ayrıca e-Arşiv Fatura elektronik olarak teslim edilebileceği gibi, kağıt olarak da teslim edilebilir.


e-Arşiv Fatura Kullanıcısı Olma Zorunluluğu
e-Arşiv Fatura kullanma zorunluluğu, 2015 yılı içerisinde kanunlarda yerini almış, Ocak 2016’da yürürlüğe girmiştir. Bu zorunluluk ile e-Arşiv Fatura kullanma mecburiyeti olan firmalara 2 seçenek sunulmuştur:
- Kendi sistemleri yeterli ise gerekli entegrasyonu sağlamaları şartıyla e-Arşiv Fatura uygulamasını doğrudan kendi bilgi işlem sistemlerinde kullanabilirler.
- Özel entegrasyonu seçen firmalar ise, e-Arşiv Fatura kullanmak isteyen mükellefler mali mühür sertifikası ke entegrasyon hizmeti veren firmalara başvuru yaparak uygulamadan yararlanabilir.