Stok Nedir?
Stok, bir işletmenin üretmek üzere edindiği hammadde, malzeme, mamul yan mamul, hurda gibi satılacak ya da satmak/tüketmek için işlenecek işleme giren varlıklardır. Stok ifadesi, Vergi Usul Kanunu’nda “emtia” olarak adlandırılmıştır.
Stok Takibi Nedir?
Stok takibi, üretilerek veya tedarik edilerek, müşterinin arz etmesinden önce depolanıp saklanan ürünlerin miktarıdır. Elde ürün tutulması bir işletmenin sağlıklı ve sorunsuz işleyişi için büyük önem taşımaktadır.
Stok Takibi Neden Önemlidir?
Stok takibi, bir işletmenin faaliyetlerini takip edebilmesi için satmak ya da satmak için kullanacağı hammaddelerin kaydının tutulmasıdır. Bu kayıt, kar oranını arttırmak ve üretim maliyetlerini en aza indirecek stoklama seviyesini doğru yapma amacıyla tutulur. Ayrıca, hangi dönemde hangi ürünlerin hangi müşteri grupları tarafından ne oranda satın alındığını da analiz etmeye büyük kolaylık sağlar.


- İş süreçlerini daha verimli şekilde yapabilmeniz
- Arz hızını yükseltmeniz
- Etkin bir tedarik zinciri kurmanız
- Düşük maliyetli tedarik sağlamanız
- Giriş / Çıkış yapılan ürünleri daha kolay dengelemeniz
- Gereksinimlerinizi belirleyerek hangi ürün içi ne kadar ve ne zaman stok yapmanız
için stok takibi büyük önem taşımaktadır.
Cari Stok Takibi Nedir?
Cari stok takibi, hangi üründen ve hangi firmadan ne kadar alındığını gösteren takip sürecidir. Bu takip, firma bazlı stok değerlendirmesi yapmanıza ve girilen tarihlere göre elinizdeki stok hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız için büyük bir kolaylık sağlar.
Stok Takibinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Stok Takibi için farklı yöntemler geliştiren yeni teknoloji sistemlerde, farklı kanalların ortaya çıkması farklı riskleri de beraberinde getiriyor. Sanal mağazaların birden çok platformda yer alması stok takibi konusunda büyük dikkat gerektiriyor. Verilerin 7/24 güncel tutulması ve müşteri iletişiminde doğru bilgi verilmesi önemli bir şart.
Özellikle stoklarda her zaman bulunması gereken ürünlerin analiz edilmesi ve güncel tutulması gerekiyor. Sonrasında özel zamanlarda stoklarda yer alması ürünler tespit edilmeli ve bu ürünler ilgili kriterlere göre birbirinden ayrılmalı. Böylece tam zamanlı ve dönemsel ihtiyaçlar ayrılmış olacaktır. İşletme stoklarını ve siparişlerini bu ayrıştırmaya göre yaparak büyük bir iş kolaylık elde edecektir.