İletişim
Adresimiz:
Malatya Teknopark A Blok Kat 1
Mail Adresimi:
ays@ayssoft.com
Telefon:
+90 850 297 76 38

Yardıma mı ihtiyacınız var?

Ayssoft

Blog

Aphb

APHB Nedir?

APHB, aylık prim ve hizmet belgelerinin kısaltılmış halidir. İşveren tarafından aylık olarak SGK’ya bildirimi yapılan belge, personelin bir güvencesidir. Personelin iş yerindeki ve gündelik hayatında yaşayacağı tüm olumsuz durumların mali değeri APHB sayesinde karşılanır. Yasal mevzuat kapsamında APHB hazırlanması işveren açısından bir mecburiyettir.

APHB belgesi, çalışanın bilgilerinin olduğu her ay SGK’ya bildirmesi gerektiği belgedir. Bu belgeleri her ay SGK’ya bildirilmesi zorunludur. Bu belge zamanında SGK’ya bildirilmediği takdirde işveren, kayıt dışı personel çalıştırma durumuna düşmektedir. Bildirmediği zaman işveren yasal olarak zor durumda kalabilir.

İşveren her ay düzenli olarak SGK’ya vermek zorunda olduğu bu belge ile ilgili bilinmesi gereken bazı bilgiler aşağıda verilmiştir.

  • İşveren tarafından çalışanlara genel sağlık sigortası temin edilmesi zorunluluğu vardır. Sektör alanının özelliğine göre barındırılan riskler göre çalışanın özel bir sigorta kapsamına alınması işvereninin kendi inisiyatifine kalmıştır.
  • Sigortaya yapılacak ödemeler, işverenin sorumluluklarından biridir.
  • Personel SGK’ ya karşı, sigorta kapsamında herhangi bir sorumluluğu yoktur.
  • SGK’ya işveren tarafından yapılan SGK ödemeleri, çalışanın genel hayatını yükseltir, risk faktörlerini de düşmesini sağlar.

APHB Sigorta Türü Nedir, Ne İşe Yarar?

APHB bildirimi ile sigortalının işyerinde ya da özel hayatında karşılaşacağı sağlık sorunlarına karşı güvence altına alınmasıdır. SGK’ya bildirim esnasında bir form verilir. Bu form üzerinde çalışanın tüm bilgileri yer alır.

  • İşyerinin şahıs ya da kurum ismi.
  • İş yeri adresi
  • İşyerinin iletişim bilgileri
  • İşverenin TCKN ya da vergi kimlik numarası
  • Çalışanın SGK numarası
  • Çalışanın adı soyadı
  • İşe giriş tarihi
  • Çalışanın çalışmadığı gün sayısı

APHB Belge Türleri?

APHB belgesinin düzenlendik den sonra SGK bilgi sistemine online olarak girişinin yapılması gerekmektedir. e-sigorta sistemine giriş yapılması gereken belgenin e-posta ya da fax ile gönderilmesi kabul edilmez. e-bildirge hizmetlerine giriş için yetki alan işveren, bu işlemi kolay bir şekilde halledebilir. Kullanıcı adı ve şifre girişi ile yapılan işlem dakikalar içinde sonlandırılır. APHB belgelerinde çalışanın net maaşı değil brüt maaşı hesaplamaya dahil edilir. SGK’nın çalışanın eline geçen maaşı değil işçinin işveren maliyetini baz alır. Online olarak yapılan hesaplamalar sayesinde işlemin hatasız şekilde yapılması mümkündür.

APHB Bildirim Süresi Nedir?

SGK kapsamında çalışan tüm personeller aylık prim ve hizmet belgesi kapsamına dahildir. İşçinin kısa ya da uzun vadeli çalışması buna hiçbir etki etmez. APHB’nin SGK’ya bildirimi için işyerinde çalışan kişi sayısı baz alınır. 10 kişiden fazla personel çalıştıran işyerlerinde SGK bildiriminin iletilmesi konusunda farklı bir prosedür uygulanır. 10 kişiden az çalışanı olan iş yerlerinde, normal uygulama geçerliliğini sürdürür. Personel işyerinde bir aylık çalışma süresini tamamladıktan sonra ayın 23’üne kadar ilgili evraklar SGK sistemine girilmesi gereklidir. Kısa vadeli çalışan işçiler için SGK tarafından EK-10 belgesi talebi istenir.