İnsan kaynaklarının kısaltması olarak kullanılan HRM, şirketlerin personel alımını değerlendirme, yönetimi ve performansı ilgili tüm iş kavramlarının ifade eden faaliyetlerin tümüdür. HRM, işletmede verimliliği ve düzeni oluşturan, tüm iş süreçlerini takibini sağlayan önemli bir kavramdır. İş sektöründe 1960 yıllarından sonra yaygınlaşan HRM, İş ortamındaki olumsuz yönleri ortadan kaldırır, süreçlerin takibini sağlayarak işlerin düzenli işleyişini sağlar. Günümüzde kompleks yazılım sistemleriyle yürütülen tüm HRM operasyonları şirketlerin yüksek hedeflerine ulaşmasına yarar sağlar.
HRM İnsan Kaynakları Yönetimi Programları?
HRM, şirketlerin insan sermayesi verilerini yönetebilmek için ilk kez bilgisayar kullanımında çok emek verdi.1990 yıllarında Web tabanlı yazılımların ortaya çıkması ile programların kullanımı daha çok arttı. Başlangıçta yalnızca büyük ölçekli işletmeler tarafından kullanılan. İK programları, günümüzde her şirket türüne göre uygun çözümler sunar. CRM gibi programlarla yeni teknolojilere sahip bordrolama çözümleri entegre edilir. HRM çözümleri de işletmenin giderlerine, amaçlarına ve ihtiyaçlarına göre yeniden şekillenebilir.


HRM İnsan Kaynakları Yönetimi Programları Ne İşe Yarar?
İK programları; manuel görevlerini daha hızlı ve kolay yöntemlerle personelin bilgilerinin düzenli muhafaza ederek ve verilere dayalı raporlar hazırlayarak şirketlerin insan kaynakları sürecini düzenli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. İnsan kaynakları programlarının yaptığı iş süreçleri şunlardır.
- Tüm İK operasyonlarını merkezileştirme.
- Bordrolama ve ücret yönetimini otomatikleştirme.
- Çalışan personellerin bilgilerini düzenli bir şekilde muhafaza etme.
- Personellerin işe giriş çıkış saatlerini kontrolünü sağlamak.
- Performans takibi yapmak.
- Kurumsal ve yasal mevzuatlara uyumunu sağlamak.
- Düzenli iş süreç raporları hazırlamak.