Yapay Zeka (Artificial Intelligence) Fikri Nasıl Ortaya Çıktı?
“Makineler düşünebilir mi?” sorusu ile çıkılan yolda büyük adımların atıldığı günümüzde farklı sektörler de bu teknolojiden yararlanmaya başladı. Bu yolda veri miktarının önemi oldukça fazla olarak karşımıza çıkıyor. Elinizde ne kadar veri varsa yapay zeka (artificial intelligence) ile eğiteceğiniz sistem, doğru kararlar verme konusunda o kadar başarılı.
Tabi ki bu verileri işlemek ve saklamak için yüksek hızlı altyapılar ve bulut sistemleri devreye giriyor. Yapay zekanın son yıllarda çok daha hızlı ilerlemesinin bir nedeni de donanımların ve depolama hizmetlerin çok daha ileriye taşınması.
Makine Öğrenimi (Machine Learning)
Klasik programlama dünyasında bilgisayara bir komut verirsiniz, işlem merkezi bu algoritmadan cevap alır. Defalarca kullansanız da yıllar sonra tekrar aynı algoritmayı kullansanız da yine aynı işi yapar. Ancak yapay zekada işleyiş biraz farklı. Ofisinize gelen bir çalışma arkadaşınızın o anki ruh halini yapay zeka ilk seferde algılayamaz. Kendi kendini geliştirebilen sistemler, input output üzerinden çalıştıkça öğrenen yapılar ortaya çıkmaya başladı.
Çalıştıkça öğrenen algoritmalara sonradan dönüp baktığınızda, algoritmanın ilk günkü gibi olmadığını görebilirsiniz. Kendi kendini eğiterek kararlar verebilen makineler, insan gücü ve zekasının yerini almaya başladı.


Kendini Eğiten Makineler Hangi Sektörlerde Kullanılıyor?
Tarım: Okuduğu dijital nesneyi görüntü tanımla teknolojisiyle ayrı kategorilere ayırmak için kullanılan Blue River Teknolojisi, “gör ve püskürt” üzerine öğretiye sahipti. Eğer yabani ot görürse ilaç püskürtüyor, mahsul görürse gübre püskürtüyordu. İlgili parametrelerin çiftçi tarafından belirlendiği sistemde, işçilik maliyeti önemli derecede düşürülmüş ve püskürtülen kimyasal hacminden de %90’a kadar tasarruf edilebiliyordu.
Sağlık: Google, Mart 2017’de Hollanda’dan alınan binlerce kanser hücresi dokusundan derin öğrenme (deep learning) olarak adlandırılan yapay zeka türü ile analiz çalışmalarına başladı. Büyük veri setleri üzerinde çalışan sistem, sağlıklı hücreleri kanser hücrelerinden ayırmak için kullanılma yolunda ilerliyor. Şu an için yanlış kararlar verebiliyor olsa da ilerleyen süreçlerde tümörün erken teşhisi için büyük adımlar getirmesi bekleniyor.
Güvenlik: Geliştirlen sistemler, online işlem gerçekleştiren kişinin gerçekten siz olup olmadığını anlama üzerine ilerleme kaydetmeye başladı. Sistemler, karmaşık algoritmaları analiz ederek bir risk puanı oluşturuyor ve bu analizleri dolandırıcılığın önüne geçmek için kullanıyor. Neyin normal neyin anormal davranış olduğunu tespit eden sistemler, gerçek kullanıcıların doğru yaptığı işlemlere yanlışlıkla red kararı vermeyi de engellemeye çalışıyor.
Chatbotlar: Uygulama arayüzlerinde ve web platformlarında müşterilerin taleplerini değerlendiren yapay zeka sistemleri, kullanıcılara aradıkları cevabı hızlı bir şekilde getirmek için her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Personel ihtiyacını da rahatlatan ve gerçek zamanlı yanıtlar döndüren bu sistemlere yatırım her geçen gün artıyor.